فوتون: جایی خواندم یا شنیدم که در سال ۲۰۱۲ دیگر سخت نیست دانستن. ما به واسطهی اینترنت به منبع بزرگی از دانشِ بشری متصل هستیم که «انیشتن» یا «ادیسون» از آن بیبهره بودهاند. کمی دقت کنید. واقعاً هیجانانگیز است. ما امروز در موبایلمان به «ویکیپدیا«یی دسترسی داریم که دانشجویان و دانشمندان قدیم آرزویش را داشتند یا با یک سرچ کوچک میتوانیم بدانیم «فرانک زاپا» کیست. عکسهایش را ببینیم، موزیکش را بشنویم و بدانیم از جانِ دنیا چه میخواسته. شاید چنین امکان – به ظاهر – سادهای، سالها پیش نیازمند ساعتها جستجو و صبر و عرقریختن بود، اما امروز داستان خیلی سادهتر از این حرفهاست. به خاطر همین گاهی حسابی از دستِ آدمهایی که برای یک جواب ساده به ده نفر زنگ میزنند و به خودشان زحمت نمیدهند گوگلش کنند، حرص میخورم. اما در میان این دانشگاهِ عظیم بشری، دانشگاهی هست که من این روزها معتادش شدهام. نمیدانم Ted را میشناسید یا نه. بنیادی که با شعار «گسترش ایدههای باارزش» فعالیت میکند و هدفش را روی پخش ایدههایی با موضوعات سرگرمی، فناوری و طراحی متمرکز کرده است. سخنرانانی فوقالعاده به روی صحنه میآیند و برایتان از ایدههایشان میگویند. سخنرانیهایی که بدون شک هر کدامشان یک کلاس درس فوقالعاده است.
چه میگوید؟
تد نشانمان میدهد آدمهای سادهای مثل من و شما چقدر میتوانیم با خلاقیتهایمان پرواز کنیم. میتوانیم به چه جاهایی برسیم. به ما راه شجاعت را نشان میدهد. میگوید دیوانه باشید و شجاع. یکی از همین دیوانهها «J.r» است. هنرمندی که ایدهای کوچک را برداشت و جهانیاش کرد. او در این ویدئو از چگونگی شروع ایدهاش تا به ثمر رسیدنش در سطح جهان میگوید. صدها سخنران در تد هستند و یکی از یکی دیگر خلاقتر و دیوانهتر.
Ted و زبان فارسی
یکی از مشکلاتی که خیلی از کاربران امروز اینترنت در ایران به آن مبتلا هستند، آشنا نبودن با زبان انگلیسیست. اما تد ایدهی فوقالعادهی دیگری برای حل این مشکل رو کرده است. در تد هم میتوانید ویدئوها را با زیرنویس فارسی ببینید و هم مترجم سخنرانیهای تد باشید. از این بهتر؟
یک اعتراف
چند روز پیش به یکی از همکارانم میگفتم که اگر خورهی خوبی باشی میتوانی هزاران ایده پیدا کنی که در سطح جهان در حال اجراست و ما در ایران نه تنها نمونهای از آن نداریم، بلکه هیچ از آن نشنیدهایم. تد برای خورههای ایدههای جدید، منبع پایان ناپذیریست. کافیست حوصله کنید، موضوع دلخواهتان را پیدا کنید و ویدئو را پلی کنید. اگر حوصله ندارید میتوانید سخنرانیهای تد را دانلود کنید و بعدا ببینید و اگر دلتان میخواهد میتوانید اپلیکیشن تد را برای اسمارتفونهای اپل و یا اندروید دانلود کنید و سخنرانیهایش را روی موبایل یا تبلتتان ببینید.
پینوشت:مطلب را رضا بهرامینژاد دوست دیوانه و فیلمسازم خواند و نکتهای را اشاره کرد که به کل در این یادداشت فراموش شده بود و آن نکته این است؛ قریب به اتفاق سخنرانان تد در مورد ایدههایی سخن میگویند که به کمک آن میتوان به دنیا کمک کرد و جهان بهتری ساخت. ایدهها و خلاقیت چطور میتواند جهان پیرامون را زیباتر کند و برای انسانها جای بهتری برای زیستن باشد. تد را از دست ندهید.