این روزها دیگر کمتر کسی است که کاربر گوشیهای هوشمند نباشد. گوشیهایی که این روزها نزدیک به تمام بازار تلفنهای همراه را در ایران و جهان به خود اختصاص داده است. قیمت این گوشیها در بازار ایران ازحدود صد هزارتومان شروع میشود و تا ۳ میلیون تومان ادامه دارد. اما تفاوت این گوشیها در چیست؟ فرق یک گوشی صدهزار تومانی با یک گوشی ۲ میلیون تومانی در چیست؟ در ایران و جهان کاربرانی وجود دارند که بدون اطلاع از میزان کاربری تلفن همراهشان دست به خرید گوشیهایی میزنند که خیلی بیشتر از نیاز آن کاربر به او خدمات میدهد. این دست از کاربران با خرید گوشیهای چند میلیون تومانی، همان استفادهای را از گوشیهایشان میبرند که میتوانند با یک گوشی پنجاههزار تومانی از آن خدمات بهرهمند شوند؛ یعنی امکان تماس و ارسال و دریافت پیامک. به این دست از کاربران در محافل فعالان فناوری اطلاعات User Potato یا کاربر سیبزمینی میگویند. این گزارش نگاهی دارد به استفاده نادرست اکثر کاربران از گوشیهای هوشمندشان که هوشمندی تلفنشان آنقدرها هم به دردشان نمیخورد.
دلایل پیدایش گوشیهای هوشمند چیست؟
گوشیهای هوشمند حالا دیگر به عنوان یک کالای لوکس شناخته نمیشوند و با تولید مدلهای گوناگون و رنگارنگ، تبدیل به یک کالای همهگیر شدهاند. اما چرا به این گوشیها هوشمند میگویند؟ تصور عمده این است که شاید به دلیل وجود تکنولوژی تاچ یا آنطور که در ایران مصطلح است تکنولوژی لمسی نام این سری از گوشیها هوشمند است. اما چنین نیست. گوشیهای هوشمند بهواسطه اپلیکیشنهای مختلفی که برای کاربریهای مختلف روی این گوشیها نصب میشوند نام هوشمند گرفتهاند. به عنوان مثال یک کاربر با خرید یک گوشی هوشمند میتواند صدها نوع کاربری را به گوشیاش اضافه کند. میتواند گوشیاش را به یک پیانوی همراه تبدیل کند و در کنارش یک دستگاه پخش ویدئو داشته باشد و دفترچه یادداشتی که همیشه همراه اوست. میتواند نبضش را همیشه بشمارد و در عینحال یک مربی خصوصی ورزش توی گوشی تلفنش داشته باشد و بدون اغراق هزاران کاربری دیگر. اما به گفته برخی فروشندگان تلفن همراه در ایران، اکثر کاربران ایرانی از این گوشیها فقط برای تماس تلفنی، پیامک و بازیهای ویدئویی استفاده میکنند و از امکاناتی که گوشی هوشمندشان در اختیارشان میگذارد آگاه نیستند.
چند میگیری نرمافزار بریزی؟
مهدی ۲۱ سال دارد و فروشنده گوشی تلفن همراه در خیابان جمهوری است. او میگوید ۷۰درصد مشتریانش از او میخواهند که روی گوشیهای هوشمندشان نرمافزار بریزند. منظور او از نرمافزار، اپلیکیشنهایی است که کاربران باید به انتخاب خودشان از مارکتهای آنلاین دانلود کنند. اپلیکیشنهایی که دلیل پیدایش گوشیهای هوشمند است. این فروشنده گوشیهای هوشمند میگوید عمده نرمافزارهایی که برای این کاربران روی گوشیهایشان ریخته میشود بازیهای محبوب روز است و خبری از نرمافزارهای کاربردی نیست. قیمت ریختن نرمافزار در گوشیهای هوشمند در پاساژ علاالدین تهران از ۱۰ تا ۲۵ هزار تومان و در مجتمع کامپیوتری پایتخت از ۲۰ تا ۵۰هزار تومان در نوسان است. این خدمت گوشیفروشها تبدیل به یک بازار جدید در حوزه خرید و فروش گوشیهای همراه شده است. بازاری که شاید فقط در ایران وجود داشته باشد. شاید فروشندگان تلفنهای همراه بدشان نیاید که کاربران ایرانی در این زمینه بیاطلاع باقی بمانند. چون به گفته این فروشنده گوشیهای همراه؛ بیشترین سودی که در فروش یک گوشی تلفن همراه وجود دارد در ریختن نرمافزار است و بس.
رسانهها و فروشندگان مقصرند
مرتضی طاهری، کارشناس فناوری اطلاعات و برنامهنویس، معتقد است که کمبود فرهنگسازی درباره استفاده از گوشیهای هوشمند باعث شده مردم از امکاناتی که این گوشیها در اختیارشان میگذارد، بیبهره باشند. او میگوید که رسانهها و فروشندگان گوشیهای تلفنهمراه میتوانند نقش مهمتری درباره امکانات گوشیها در اختیار مشتریان بگذارند.
امکاناتی که به گفته طاهری میتواند سبکزندگی دیجیتال ایرانیان را دستخوش تغییر مفیدی کند.
او معتقد است رسانهها باید بیشتر به معرفی اپلیکیشنها و گوشیهای هوشمند بپردازند. نکته نگرانکنندهای که طاهری هم به آن اشاره میکند این است که تا وقتی فروشندگان تلفنهمراه از ریختن و نصب نرمافزارها پول کسب میکنند امید چندانی نیست که فرهنگسازی از سمت فروشندگان تلفن همراه صورت پذیرد.
یک راهنمای کوچک
برای استفاده مفید از گوشیهای همراهمان خودمان میتوانیم از پس نیازهایمان بربیاییم. اگر شما کاربر گوشی هوشمند هستید باید بدانید که بیش از ۱۰ میلیون اپلیکیشن برای دستگاه کوچک شما وجود دارد بنابراین پیش از هر چیز ببینید که چه نیازهایی دارید. اگر مهندس هستید کلی اپلیکیشن جذاب برای پیشبرد کارهایتان وجود دارد، همینطور اگر اهل موسیقی یا فیلم هستید، اگر ورزشکار هستید یا هر شغل یا علاقهمندی دیگری که دارید. اگر کاربر اندروید هستید با گوشی هوشمندتان به این آدرس بروید. ورود به کافهبازار وقتی وارد این وبسایت شوید، اپلیکیشن بازار – که بازاری برای اپلیکیشنهای رایگان و پولی است – به صورت خودکار برایتان دانلود میشود.
بعد از نصب این نرمافزار به هزاران اپلیکیشن مرتبط با گوشی اندرویدتان دسترسی دارید. این اپلیکیشن به شکلی ساده و کاربردی شما را به علاقهمندیهایتان راهنمایی میکند. بهطوری که بهراحتی میتوانید به اپلیکیشنهای موردنیازتان دسترسی پیدا کنید. زبان اپلیکیشن بازار، فارسی است. اگر کاربر گوشی آیفون هستید در میان اپلیکیشنهایتان، اپلیکیشنی وجود دارد به نام App Store. این اپلیکیشنی است که خود شرکت اپل برای دسترسی به هزاران اپلیکیشن آیفون در اختیار کاربرانش گذاشته است. اما اگر دنبال نسخه ایرانی چنین بازاری برای IOS هستید سراغ سیبچه بروید. سیبچه بازاری فارسی برای دانلود اپلیکیشنهای ایرانی و خارجی برای محصولات اپل و توسعهدهندگان IOS است. برای دریافت این اپلیکیشن از طریق گوشی آیفونتان به آدرس دانلود سیبچه بروید.
این گزارش پیش از این در روزنامهی کسب و کار منتشر شده است.